Nieuwe publicatie over werken aan sociale kwaliteit in steden en het platteland
‘Kwaliteit van leven en van samenleven’ is een belangrijk onderwerp voor sociale en onderwijswetenschappers. Ook in het dichtbevolkte Nederland en Vlaanderen ligt het voor de hand eens stil te staan bij de verhoudingen tussen en binnen steden, dorpen, wijken, regio’s en het platteland. Zeker bij de vraagstukken die het actuele neoliberale, gedecentraliseerde beleid biedt.
In dit boek belichten onderzoekers, docenten en praktijkwerkers vitale kwesties, uitdagingen en innovaties, vanuit drie thema’s: de ‘kloven’ in/tussen steden en platteland, de prikkelende (inter)regionale ontwikkelingen, gemeentelijke en burgerinitiatieven, en de vraag: wat kunnen en doen het beroepsonderwijs en onderzoek?
De auteurs tonen de sociale kwaliteit van leefomgevingen aan de hand van diagnoses, praktijken, initiatieven én evaluaties. Wat valt er binnen en tussen die complexe kaders te verklaren, te handelen, te onderhandelen? Meer sociaaleconomische zekerheid, meer sociale cohesie en sociale inclusie. Meer competenties en adequater beleid.
Ton Notten combineerde ruim veertig jaar functies bij hogescholen en universiteiten. Hij was wetenschappelijk medewerker Andragologie aan de Universiteit van Amsterdam, docent en studieleider Sociale Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam, lector Opgroeien in de stad aan de Hogeschool Rotterdam, en professor Sociale Agogiek aan de Vrije Universiteit Brussel.
Brenda de Jong, onderzoeker/adviseur arbeid en gezondheid, studeerde Andragologie en werkte ruim twintig jaar in diverse functies bij bonden en de vakcentrale van de Federatie Nederlandse Vakbeweging. Daarna ondersteunde zij het sociaal overleg over arbeidsomstandigheden tussen sociale partners, onder meer in de agrarische sector. Hier maakte zij de discussies over ‘het platteland’ van dichtbij mee. Daarnaast werkte zij voor verschillende uitgeverijen als auteur en (eind)redacteur.
Gerrit Kappert werkte 37 jaar in het vormingswerk werkende jongeren en het middelbaar beroepsonderwijs. Hij studeerde Cultureel Werk in het hbo en Andragologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Tevens was hij bestuurder in het welzijnswerk en raadslid/voorzitter van een WMO-raad op het platteland. Momenteel is hij bestuurder in de kring Andragologie van de UvA. Zijn kennisgebieden zijn sociale verandering, verduurzamen en praktische filosofie.
Met bijdragen van: Sara Coemans, Pascal De Decker, Gerard Donkers, Emil Evenhuis, Karin Hannes, Brenda de Jong, Gerrit Kappert, Wendy Kemper-Koebrugge, Jumbo Klercq, Hans-Jan Kuipers, Korrie Melis, Floor Milikowski, Ton Notten, Simone Peper, Frans Thissen, Willemien Van Damme, Joke Vandenabeele, Coen van de Ven, Guido Walraven, Toby Witte en Nabela Zinad